Donnerstag, 19. Februar 2015

سمنو




بله ه ه ه اینو که اینجا میبینید خرامان خرامان نشسته , سمنو تشریف داره 
همونی که هر ساله زینت دهنده سفره های عیدمون هست و بی خبر از اینکه تنها راه ساده ای که بدستش بیارید ... همون خریدش از مغازه هاست 
تهیه سمنو کار سختی نیست و اون  چیزی که موجب میشه همه فکر کنن سخته و از تهیه اش شونه خالی میکنن , در واقع وقت زیادش در پخت و پز هست 
ولی ی قسمت راحت هم داره و اون هم شستن وسایل بعد از کار هست :))
که چون چرب نیست راحت و با ی آبپاشی شسته میشه 
البته اونهایی که آش های مختلف در حجم زیاد میپزن مثل اش شله قلمکار به خوبی میتونن از پی این کار هم بر بیان 
من تو این چند سالی که اینجا بودم واسه بار دوم سمنو پختم و هر ۲ بار رو با کمک مادر نازنینم که هزاران کیلومتر از من دوره و با کمک گفته هاش تونستم از پسش بر بیاد 


واسه تهیه سمنو با آرد و گندم احتیاج داریم , یعنی هر کس که از عسل  و شکر و امثال  این چیزها استفاده کرده , باید فراموش کنید که اون سمنو ..... سمنو باشه 
من به ازای ۱ کیلو گندم ۲ کیلو ارد  و ۴ لیتر آب استفاده کردم , که البته ارد به میزان ۲ و نیم کیلو هم میتونه برسه , چون به خشکی ارد بر میگرده 

و اما روند کار که اول از سبز کردن گندمها یا همون Weizen به زبان آلمانی شروع  میشه 
** زمانها و مدتها رو تقریبی میگم چون بر حسب مکان میتونه تغییر کنه 
من اونها رو مدت تقریبی ۳ روز تو آب ولرم مایل به سرد خیس کردم و هر روز اونها رو با آب تمیز و جدید شستشو میدادم , بدون اینکه چنگ بزنم 
بعد از این مدت گندمها تپل و مپل میشه و از اطراف خودشون سفیده های میزنه بیرون


بعد داخل یک پارچه کتان که بهتره سبک باشه خالی میکنیم * دقت کنید که انباشه نباشه و روی سینی مرتب پهن کنید و دستمال باید زیر و روی گندمها رو بپوشونه و همیشه پارچها خیس باشه و سینی هم آب نداشته باشه 

بعد از ۲ تا ۳ روز گندمها از خودشون ریشه میدن و دیگه میتونید تو ظرفهای مناسب که سبد باشه خالی کنید 
البته میتونه  تو سینی یا ظروف دیگه هم باشه ولی سبد بهترین گزینه هست 
و علت اینکه گاهی اوقات سمنو ها بعد از پخت , ترش میشن و یا بوی خوبی ندارن همین مرحله هست , چرا که ریشها تو آب گندیده میشه و باید خیلی دقت به خرج بدید 
و جالب اینکه زمانی که من گندمها رو خریدم و گفتم واسه چه کاری میخواهم , فروشنده سبدهای مخصوصی رو بهم نشون داد که  برای همین کار ساخته شده  و بهم ثابت شد که سبد بهترین ایده میتونه باشه 
روی کل سبد و حتی دیواره ها گندم رو پخش کنید , اینکار به راحتی انجام میشه چون ریشها مانع  از ریختن گندمها میشه و یقینا به آبکشهای زیادی احتیاج خواهید داشت :)
گندمها رو بعد از چیدن آبپاشی کنید و همون پارچه ها رو دوباره خیس کنید و روی گندمها رو بپوشونید 
گندمها باید در مکانی به دور از سرما و باد قرار بگیرن و احتیاج به نورو جای نسبتا گرم دارن 
ولی نباید در جای خیلی گرم هم باشن و هر روز چند بار اگه دیدید خشک شدن روشون آب بپاشید 
بعد از تقریبا ۳ روز گندمها جوانه میزنه و جوانه های اولیه طلایی رنگ یا سبز گمرنگ هستن که برای کار ما همین مرحله مناسب هست 
و نباید به سبز شدن برسه



و بعد از این مرحله چرخ کردن یا میکس کردن هست که من ۲ بار چرخ کردم 
از اینجاست که باید از همه نشاسته و آب گندمها استفاده کنید و مرحله مرحله ۴ لیتر آب رو اضافه میکنید و گندمها رو داخل آب خوب ششتشو میدید و بعد از صافی کردن با کمک یکپارچه , دوباره آب به تفاله ها اضافه میکنید .....  و اینکار رو انجام یدید تا دیگه ۴ لیتر آب تمام شه .... همینجا اگه از اون آب کمی بچشید میبینید که چقدر شیرینه :)
*آب تفاله ها رو در آخرین مرحله خوب بگیرد و بعد دور بریزید


حالا به آب گندمها ارد الک شده رو مرحله مرحله اضافه کنید و خوب هم بزنید تا یقین حاصل کنید که گلوله گلوله نیست 
و دیگه روی حرارت بزارید اول کار باید هواستون خیلی باشه , چون ی خمیر رقیق دارید که هر ان ممکنه ته بگیره 
مرتب هم میزنید تا اینکه میبینید شکل موادتون تغییر میکنه و نشاسته گندم خودش رو میگیره ,  به همزدن ادامه بدید 
و بعد از این مرحله میبینید که دیگه موادتون خیلی رقیق شده و میتونید فاصله هم زدنتون رو کمی بیشتر کنید ولی کاملا حواستون باشه 
بعد از ساعتی دوباره مواد خودشون رو کم کم میگیرن و دوباره به هم زدن مدام نیاز داره ( خلاصه هی شل کن و سفت کن در میاره )


دیگه از این به بعد باید مرتب هم بزنید و لحظه ای ازش غافل نشید ... کم کم حجم سمنو کم میشه و رنگش هم تغییر میکنه 
چیزی حدود ۵ یا ۶ ساعت واسه من زمان برد , و در آخر کار داخلش بادام و گردو و فندوق اضافه کردم و بعد از چند هم زدن دیگه چند تا تیکه یخ انداختم توش و خوب هم زدم و زیر گاز رو خاموش کردم و به صورت دم کردن به پختش ادامه دادم


به این صورت که پارچه یا دستمال اشپزخانه را روی دیگ گذاشتم و دربش رو بستم تا دم بکشه 
بهتره که دم کنی از جنس پارچه باشه تا آب اضافه رو به خودش بگیره 
تا فردا به همین صورت گذاشتم و روز بعد که سرش رو بر میدارید میبینید که هم پررنگتر شده و هم غلیظتر 
بهتره که سری به ویکی پدیا بزنید تا از خواص خوب سمنو آگاه بشید و اینکه یک جوانه گندم چقدر در خودش میتونه انرژی داشته باشه 
و این بود سمنو پزون ما :))
راستی یادم رفت بگم مقداری که به شما میده بسیار زیاد و مناسبه ...  و من مقداری رو بین دوستان تقسیم کردم و باقیش هم تو فریزر هست و اگه کسی هم خواستین میفروشیم :)))))))))
قیمتش هم زیاده , هر چی باشه سمنو ایرانی داره از آلمان صادر میشه :))))
* اینو هم اضافه کنم که از دید خودم رنگ سمنوی من کافی بود , ولی اگه خواستید تیره تر شه باید در اواخر کار کم کم و به دفعات آب اضافه کنید و هی بزارید آبش با پخت تبخیر شه , در واقع با این کار مدت زمان پخت رو بیشتر میکنید تا به اونجا که به رنگ دلخواهتون برسه

نوش جونتون و پیشاپیش عیدتون همیشه سبز و مبارک 
گیلدا

من ۳ روزه که سردرد شدید دارم و امکان داره خیلی چیزها رو اشتباه و یا کم و کاست تایپ کرده باشم , ولی اصول اصلی رو قید کردم و دوباره در اولین فرصت اینجا رو روبراه میکنم 



این هم از اثرات کله سر خوری ( بقول شمالی ها )
:))









Kommentare:

  1. vaghean ham khosh salighe hasti ham khili honarmandi .......ales gute

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. مرسی عزیز
      از لوت و محبت و توجهت ممنونم ^_^

      Löschen
  2. حال من اون ظرفهاتونو نگاه کنم یا دستورو بخونم هان؟؟؟ انصافه عایا؟
    چقدر زحمت داشت..من از همین الان تسلیم ...قیمت بزار بخریم مادر جان به صرفه تره <3
    واقعا دستت درد نکنه ...نوش جون
    کله سرخوری رو عشق است من از بس کله سر خوری میکنم دیگه موقع غذا که میشه اشتها ندارم خخخخ

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. قربونت شادی جون, عزیزم قبل تورو نداره
      من که گفتم خونم عتیقه دونی شده :)))))))
      اخ که چقدر این کله سر خوری حال میده , قبول داری که ؟؟ :)))

      Löschen
  3. Allliiii dastetun dard nakone Gilda khanom. manam kheili delam mikhad dorostesh konam, ama nemidunam gandomesh ro az koja tahye konam😞 ba gandome pust kande nemishe, chun sabz bemishe

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. مرسی الهام جان ,
      حق با شماست اگه آلمان زندگی میکنی اینجا انقدر گندمهای متفاوت داره که آدم نمیدونه کدوم درسته
      من هم چند بار واسه پای سفره گرفتم , دیدم اصلا سبز نشد و دور ریختم یا نیم پخت هستن یا نیم خیس , یا نمک زده .....
      شما اگه لمن زندگی میکنید میتونید از بیو لادنها خریداری کنید و یکی از دوستان میگفت که از مغازه های که پرنده میفروشن میشه اونجا هم خریداری کرد :)

      Löschen
  4. سلام گیلدای عزیز ممنون از گذاشتن دستور سمنو من عاشق سمنو هستم قدیما که ایران بودم پدر خدابیامرزم همیشه برامون میخرید ولی اینجا دیگه باید خودکفا بود عزیزم من فقط قسمتی که گفتی 4 لیتر اب را به تفاله دوباره اضافه میکنیم خوب متوجه نشدم ممنون میشم دوباره این قسمت را توضیح بدی اینجوری یعنی 8 لیتر اب مرسی از دستورات خوبت

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. ممنون از توجهتون دوست ناشناس من
      اگه دقت کرده باشید تو مقادیر گفتم که ۴ لیتر آب لازم داریم .. حالا کمی بیشتر یا کمتر هم میشه
      و در کل با همین ۴ لیتر آب شما باید گندمها رو که چرخ کردید داخلش شستشو بدید
      منظور من اینه که به یکباره هر ۴ لیتر آب رو به گندمهای آسیاب شده مخلوط نکنید , چون باید چندین بار شسته و چنگ زده شه تا به خوبی نشاسته اون بیرون بیاد

      Löschen
  5. ای وای گیلدا جون الان یه نفر از من توی فیس بوک دستور سمنو خواست اومدم براش لینکت و بذارم
    اومدن همانا و تا کلی وقت به عکس اول نگاه کردن همان
    فوق العاده است گیلدا عااااااالی
    یه حس خیلی خوب ایرانی بودن بهم داد
    مرسی
    با اجازه ات نزدیکای عید من اون عکس رو توی پیجم شر می کنم

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. قربونت برام لاله جون
      چقدر خوشحالم که باز اینجا میبینمت گلم <3
      عزیزم , شما صاحب اختیاری تا هر کاری دلت خواست انجام بدی , و اصلا اجازه هم لازم نیست گلم ^_^
      میبوسمت لاله جون :***

      Löschen
  6. هی وای من که چقدر با سلیقه و دقت درستش کردی ، منم تسلیم شدم خواهر جان ؛ قیمت بذار از همونجا برامون دلیوری کن :))) واقعا خسته نباشی عزیزم ، عکسات عالین ، ظرفات عالین ، اصلا همه چی عالی و پرفکت ، کاش واترمارک وبلاگت رو بالاتر میزدی :))) امیدوارم تا الان سردردت بهتر شده باشه وخوب باشی عزیزم :**

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. عزیزم تو خودت عالی هستی ی ی ی
      قربونت برم عزیزم , قابلت رو نداره از ظرفها گرفته تا سمنو و و و و
      رزکم , گاهی اوقات همینجا هم که میزنم کلی دلم میگیره که همه عکسهام بخاطر ی عده نامرد و بی انصاف خراب میشه :/
      واسه همین هم آنقدر بالا و پایینشون میکنم تا دلم ی جا رو با ناباوری قبول کنه :/

      Löschen
  7. وای گیلدا جون ، واقعا چقدر تماشای این همه هنر و زیبایی لذت بخشه و این که واقعا چقدر صبر و حوصله دارید . من خیلی سمنو دوست دارم نوش جونتون باشه . مامانم که اومده بود برام آورده بود و من مقدار فریز کرد

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. مرسی گلی
      اره با ینکارحام ی ۳ روزی هم سردرد گرفتم , چون خیلی سرپا بودم براش :)))
      البته واسه گندم سبز کردن مشکلی نبود , ولی خوب واسه آبگیری و بخصوص پختش باید حوصله به خرج داد
      به نظر من هم واسه کسانی که به خردنش علاقه دارن تهیه اش خوبه
      چون مثل دسر آدم میتونه هر وقت خواست بخوره ^_^

      Löschen
  8. یا خدااااااااااااااااا
    سمنو رو که عشق است و من هنوز جرات درست کردنشو پیدا نکردم
    ظرفاتو کجای دلم بذارم؟ تزیینت رو کجا>>؟؟؟!!!

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. من قربونت هانی جون , شما بگو این ظرفها , من همین فردا بیارم با خودم ایران :)))
      اصلا هم قابلتو نداره , ولی خدایش واسه سمنو کمی خساست میکنم :))) چون دمارم در اومد
      :))))))))))

      Löschen
  9. وای گیلدا جان باز هم گل کاشتی عزیزمممممم هنرمندی واقعا و با سلیقه عاشق عکسا و ظرفاتتتتتت و سمنوت شدم منم گندم خریدم ولی هر چی فکر میکنم میبینم از توانم خارجه درست کردنش با اینکه خیلی هم دوست دارم یکبار پختشو امتحان کنم نمیدونم راستی عزیزم یه سوال حتما نیاز به چرخ گوشت هست یا مثلا با ابمیوهگیری یا مخلوط کن و این چیزها هم میشه انجام داد ؟خسته نباشی و نوش جانت عزیزممم

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. عزیزم , کاش میشد که همه دور هم بودیم و با هم میپوختیم , چون پخت سمنو دست جمعی لذت داره
      اعظم جون فرقی نمیکنه با چی باشه , مهم اینه که دانههای گندم له شه و خرد شه تا شیره اون در بیاد
      من اولین بار با دستگاه خرد کن اینکار رو کردم , البته باید کمی آب بریزی تا بتونه خوب بچرخه و میکس کنه

      Löschen
  10. یه جائی اون قدیما خوندم که میگند هرکس سمنو درست میکنه باید بهش بگیم مبارکه انشالله به سلامتی و دل خوش و سعادت...........حالا تقدیم به شما گیلدای عزیزم .........مبارکه انشالله به سلامتی و دل خوش و سعادت برای امسال و هرسال...♥ ♥ ♥

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. مرسی عزیزم , من هم پیشاپیش آرزوی متقابل براتون دارم
      البته من فکر کنم , اون زمنها چون پختش خیلی سخت بود همه واسه بهار اینکار رو میکردن و افراد معدودی هم بودن .
      واسه همین هم با پختش سلامتی و تبریک رو آرزو میکردن
      اما امروزه دیگه همه فصل و همه کس متون آماده کنن :)

      Löschen