ترخینه
این دوری از وطن ما رو به چه کارهایی که وادار نکرد
اینها که میبینید ترخینه هستند ، بله ترخینه :)
یادمه که کوچیک بودم ، یکی از دوستانمون این ترخینه ها رو از اراک برامون می آورد ، که البته خودش تهیه میکرد
و من هم از اونجایی که رنگشون کمی تیره تر از اینها بود ، فکر میکردم سفید آبه ......و همینجور از خودم میپرسیدم که چه جوریه که تو آش این سفید آبها انقدر خوشمزه میشند :))))
البته تو ایران چون همه جا ترخینه پیدا میشه ، شاید این پست جذابیت زیادی نداشته باشه ...ولی اونهایی که مثل من باید هر چیز رو به سختی تهیه کنند ، میتونه مثمر ثمر باشه
قبل از توضیح کار بگم که بهتره زمانی ترخینه رو تهیه کنید که آفتاب باشه ، نه مثل من که با بدبختی و بی آفتابی تونستم اینها رو خشک کنم :)
و اما طرز تهیه و موادی که لازم هست :
ترخینه رو از بلغور گندم یا جو تهیه میکنند ، و این قسمت کار رو میزارم به عهده خودتون که با کدوم تهیه میکنید
من ازجو نیم پرک استفاده کردم و اونها رو ۱ شب جلوتر در آب خیس کردم
دانه جو رو همراه با دوغی که آماده خریده بودم و چند روز بیرون گذاشته بودم تا ترش شه مخلوط کردم
و در مورد مقدارش میتونم بگم که به ازای هر کیلو گندم ، ۴ برابر دوغ احتیاج دارید
این ۲ رو بزارید با هم بپزه ، و دقت کنید موقع پخت ته نگیره
آنقدر به پخت با حرارت کم ادامه بدید که دیگه جوها له شده باشه و کاملا آبش کشیده شه
من واسه اینکه طعمی شبیه به ترخینه های ایران داشته باشه ، حدود ۱ استکان کشک غلیظ داخلش ریختم ، همینجور مقداری زیره کوبیده و کمی هم زرد چوبه
بعد از پخت بذارید کمی سرد شه ، در حدی که بتونید با دست گلوله هایی تهیه کنید ، اگه خیلی سرد شه ، راحت شکل نمیگیره ...به هر شکلی که مایل هستید تهیه کنید فقط دقت کنید که زیاد ضخیم نباشه که خشک کردن سخت باشه
و این گلوله ها رو روی شبکه طوری بذارید تا خشک شه , و روی اونرو با پارچه تنظیف تمیز بپوشونید
و اما اگه مثل من آفتاب در دسترس ندارید :) باید با فر این کار رو انجام بدید ، که بهتره با حرارت کم باشه و مرتب کنترل کنید . من هم از پایین و هم از بالای فر و با حرارت ۱۶۰ درجه استفاده کردم ، و در آخر فقط بالا
البته ۲ روز هم ی نیمچه آفتابی پیدا کردم و اونو گذاشتم زیر آفتاب و باید دقت کنید که مرتب اونها رو زیر و رو کنید تا هوا بینشون بره و کپک نزنه
البته خشک شدن ۱۰۰% اون واسه این هست که میتونید در فضای معمولی بیرون از یخچال نگهداری کنید ، ولی اگه حس کردید که کمی این کار طول میکشه و مشکل واسه خشک کردنش دارید ، میتونید بعد از فرم گرفتن داخل فریزر هم نگهداری کنید
نوش جان ، گیلدا
گیلدا جون با دیدن این ترخینه ها من یاد آش های خوشمزه ای که مامان بزرگم برامون تو ایران درست می
AntwortenLöschenکرد افتادم! چقدر الان دلم از اون آش ها خواست! از الان بی صبرانه منتظر دستور آش هستم بلکه همت کنم و برم از این ترخینه ها درست کنم
راستی یادم رفت ازت تشکر کنم برای این دستورای خوب و خاطره انگیز
AntwortenLöschenمرسی شبو جونم ، کاش الان اینجا بودی برات یک عالمه تهیه میکردم
Löschenاصلا کاش همه اینجا بودیم آش درست میکردیم و با هم میخوردیم ، والی باور کن ، تهیه کردنش مشکل نیست ، و اگه یک بار درست کنی ، واسه مدتها داری
آش رو هم امروز تهیه کردم ، و دقیقا همونجور که گفتی منو به یاد گذشتها انداخت ، دقیقا همون طعم رو داشت
Dastet dard nakone gilda joon man aslan balad naboodam :)
AntwortenLöschenRasti koli az daste on sefidaba ke maze asho kharab nemikard khandidam. Vaghean ke koodaki che alami dare :))))))
Yadesh be kheyr
مرسی لاله جون ، راستش من هم بلد نبودم ، ولی خوشبختانه واسه اولین بار خوب در اومد :)
Löschenالبته یک داستان دیگه هم از این ترخینه ها دارم که اون هم جالبه ، ولی گفتم ولش کن :))))))
خیلی جالب بود گیلدا جون ، چه اطلاعات جالبی ، من تا حالا ترخینه رو نشنیده بودم که تو خونه هم درست میکنن ، همیشه میخواستم برم ایران بخرم ، الان با این پستت خیلی از مشکلات حل شد ، دسسسسسست گلت دردنکنه
AntwortenLöschenمرسی رزکم ، راستش من هم قبلا فقط میشنیدم که مشکله ، البته واسه اونهایی که تو دهات این کار رو میکنند ، کار سختی هم هست
Löschenولی با توجه که الان گندم یا جو پرک شده و نیم پز هست ، میشه به راحتی اینها رو تهیه کرد
ااااااا...گیلدایی اینجا هم ترخینه نیست و دختر عموم که ایلام هست برام آورد..بعد دیدم تو یه سایت دستورش هست...فرصت نشد درست کنم...هم با جو هم با گندم...مرسی گلم....منتظر دستورای بعدیش هستم که باهاشون آش و سوپ بپزی
AntwortenLöschenولی جالبه که من تا قبل از این وبلاگ بازیا ترخینه نشنیده بودم
خواهش میکنم هانی جون
AntwortenLöschenدقیقا همینجوره ، اطراف کردستان و لرستان و همینجور استان مرکزی اینها رو میتونی بهتر پیدا کنی
البته الان دیگه همه جا هست
ولی خوب خونگی چیز دیگه هست
حتما بقیه رو میزارم عزیزم :*
چه جالب بود گیلدا جون . من تا بحال مزه ترخینه رو تست نکردم . مرسییییییی عزیزم .
AntwortenLöschenپس حتما امتحان کن عارفه جون
AntwortenLöschenچون بی نهایت لذیذ ه ، و از طرفی منو یاد ایران و فضای خارج از شهرش میندازه :)
kheili poste khatereh angizie. dastetoun dard nakone :)
AntwortenLöschenfaghat mishe beporsam daghighan cheghad zardchoubeh va zire ezafeh kardid?
mamnoun ;)
kheili poste khatereh angizie, dastetoun dard nakone :)
AntwortenLöschenfaghat mitounam beporsam daghighan cheghad zardchoube va zireh ezafe kardid?
mamnoun ;)
سلام مریم جون ، مرسی از لطفت عزیزم
AntwortenLöschenراستش زرد چوبه رو در هادی زدم که فقط رنگش به همین رنگی که میبینی برسه
و زیره هم حدود ١ قاشق چای خوری پر که سابیدم ، البته اگه دوست داشته باشید میتونید بیشتر بریزید
من فقط میخواستم کمی طعمش بیاد