Mittwoch, 21. Januar 2015

Räucherlachs dillsauce - سس ماهی لاکس دودی


در آلمان ماهی لاکس یا همون ماهی آزاد رو به صورتهای مختلفی استفاده میشه که یکی از اونها دودی کردنش هست 
و بعد به لایه های باریک میبرن و با سسهای مخصوص یا کره واسه  وعده های غذایی بخصوص صبحانه استفاده میکنن 
که فکر کنم این شیوه تو اروپا بخصوص قسمت شمالی و همینجور کانادا هم مرسومه 
این شیوه از ماهی دودی مناسب پخت و پز نیست و میشه گفت که خام خورده میشه 
البته اون زمانی که دودی میشه از اون حالت خامی هم در میاد 
شاید الان خیلیهاتون بگید , ایش ش ش ش ش ماهی رو پخته نمیشه خرد چه برسه به خام م م م :))))
اما وقتی به خواص و ویتامینهای سالم موجود در این موجود دریایی توجه میشه , میبینید که با میل نکردنش منبع بزرگی از انواع ویتامین رو از دست دادید 


از طرفی خود من فکر میکنم که راز طول عمر آلمانی ها واسه همین خوراکهای سالمشون یا آداب درست غذا خوردنشون باشه 
چون به عنوان مثال انواع کلم تو این کشور حرف اول رو میزنه یا خوردن گوشت چرخ کرده خام با مخلوطی از پیاز و نمک و فلفل و گاهی هم جعفری خرد شده به روی نانهای صبحانه , که یکی از لذیذ ترین صبحانه های آلمانی  به حساب میاد 
در واقع خوردن این گوشتها از زمان جنگ جهانی دوم مرسوم بوده , و چون سربازان وقتی واسه تهیه و پخت و پز نداشتن و از طرفی باید نیروی لازمه رو واسه نبرد بدست میاوردن , این بود که گوشت چرخ کرده رو با مخلوطی از مواد بالا که نام بردم روی نانها میمالیدن و میل میکردن :)
خوب از این سخنها بگذریم دوباره میریم سر ماهی لاکس و سس لذیذی که میشه با این ماهی استفاده کرد 
نام این سس  Räucherlachs dillsauce هست که در واقع یکی دیگه از اون مواردی هست که جناب همسر زمان آموزش آشپزش تو کتاب داشتن و ما هم سالهاست که همین سس رو همراه با همین ماهی میل میکنیم 
البته سسهای دیگه هم هست که یکی از اونها با  Meerrettich که یک جور ترب  کوهی هست تهیه میشه ولی من اصلا از اون ترکیب خوشم نمیاد  
تهیه این سس بسیار راحت هم هست 
فقط باید چند قاشق سس مایونز رو با کمی سس خردل و مقداری شوید تازه مخلوط کنید 
اگه مایل باشید میتونید از مقداری خامه ترش یا Schmand هم استفاده کنید 
دقت کنید که از خردل زیاد استفاده نکنید چون مایونز رو رقیق میکنه و اگه مایل باشید میتونید از خردل طعم دار استفاده کنید 
البته بعضی ها ١ قاشق چای خوری عسل رو هم پیشنهاد میکنن که من بدون اون دوست دارم 
نوش جان , گیلدا 



Dienstag, 20. Januar 2015

کته نخود




من نخود خیلی دوست دارم , واسه همین هم هر مدلش چه نخود خام باشه چه نخود آجیل چه پودر نخودچی .... همیشه تو خونه من هست :)
از طرفی به کته هم خیلی علاقه دارم  و وقتی این ٢ تا با هم ترکیب شه , بهترین گزینه از دید منه 
این کته رو همینجوری بر حسب علایق خودم بار گذاشتم و اصلا هم خبر ندارم که همچین خوراک خوشمزه ای وجود داره یا نه 
به هر حال اینو همین الان گفتم که اگه میدونید متعلق به کدوم شهر از کشورمون هست خبر بدید که من اضافه کنم :)

برای تهیه این کته خوشمزه 
جداگانه گوشت و نخود رو پختم 
و داخل قابلمه ١ عدد پیاز رو خرد کردم و با کمی روغن و کره تفت دادم 
فقط از زردچوبه و کمی فلفل و پودر زیره و کمی هم پودر سیر استفاده کردم 
هویج رو رنده کردم و همراه با نخود به پیازها اضافه کردم و بعد از کمی تفت دادن آب گوشت و خود گوشت رو هم اضافه کردم و برنجی که از قبل خیس خرده بود رو هم مخلوت کردم 
بعد از کمی جوش زدن درب قبلمه رو گذاشتم و بهش فرصت دادم تا دم بکشه 
این کته در کنار ترشی , حسابی دل آدم رو جا میاره :))))))
نوش جان , گیلدا




Freitag, 16. Januar 2015

توپکهای پنیری-Quarkbällchen




تو نان فروشی های اینجا  شیرینی هم میتونید پیدا کند 
و اصولا ی گوشه از ویترینشون تخصص به چند مدل شیرینی های فصلی و مهمشون داره 
یکی از اون شیرینی های ساده و خوشمزه آلمانی ( که شاید تو کشورهای همجوار دیگه هم باشه ) توپکهای پنیری هست یا همون  Quarkbällchen 
که در واقع این توپکها بر خلاف تصور اینکه پنیر توش داره و باید به شوری بزنه , شیرین ,  و مناسب یک عصرانه لذیذ در کنار چای و قهوه میتونه باشه 
ترکیب اصلی این توپک لذیذ با کوارک که یک نوع پنیر هست و خیلی هم از لحاظ شکل و مزه شبیه به ماست چکیده خودمونه تهیه میشه که قبلا هم بهتون گفته بودم چیز کیک آلمانی که به صورت گرم پخته میشه با همین کوارک هست 
قبلا فکر میکردم که تو ایران نباشه ولی بعد خیلی از دوستان گفتن که پیدا میشه , پس دیگه تهیه و پیدا کردنش پای خودتون :)
تعداد این توپکها چیزی حدود ۱۷ تا ۲۰ عدد میشه
و اینو هم بگم که این شیرینی مناسب امن روز و اگه بمونه بیات میشه



مواد لازم :
کوارک : ۲۵۰ گرم 
آرد : ۲۵۰ گرم 
شکر : ۱۰۰ گرم + مقداری برای تزیین 
تخم مرغ ۳ عدد 
وانیل ۱ قاشق 
پکینگ پادر نصف قاشق 

طرز تهیه :
طرز تهیه این شیرینی بسیار راحت و بی دردسر هست 
پکینگ پادر و ارد رو مخلوط کنید و خوب بزنید 
شکر و کوارک و تخم مرغ رو خوب بزنید و کمی وقت بدید تا شکر جذب شه و دیگه از دانه دانه بودنش نشانی نباشه 
و بعد میتونید ارد رو مرحله مرحله اضافه کنید , ۵ دقیقه دیگه استراحت بدید 
موادی که به دست میاد شل هست 
من داخل یک نایلون ریختم تا راحتتر خالی کنم فقط باید دهانه نایلون رو بیشتر از شیرینی های دیگه سوراخ کنید تا مواد تقریبا زیاد بریزه , چیزی حدود ۱ گردوی بزرگ داخل روغنی که از قبل داغ کردید میریزید ( میتونید از قیچی کمک بگیرید )
دقت کنید که حرارت زیاد نباشه , چون مغز پخت نمیشه 
این گوگولی ها خیلی باحالن , به مهز خالی کردن و حرارت خوردن خودشون گرد و قلنبه میشن و و احتیاج نیست که شما ناراحت شکلش باشین ^_^
تازه هر از گاهی هم خودشون بر میگردان که همه جاشون سرخ شه :)) اگه اینکار رو نکردن شما کمکشون کنید ؛)
بعد از اینکه رنگشون زیبا شد و سرخ شد داخل ظرفی که از قبل توش شکر ریختید خالی کنید تا شکر به اطرافش بچسبه 
بهتره که بعد از خارج کردن از روغن اینکار رو بکنید وگرنه شکر نمیچسبه 
خب حالا ی شیرینی ساده و لذیذ دارید که به فر هم احتیاجی نداشت , و میتونید با قهوه یا چای میل کنید :)
نوش جان , گیلدا






Dienstag, 13. Januar 2015

بروتچن - Brötchen



همونجور هم که قبلا گفتم نان یکی از رکنهای اصلی تو آلمان هست و انقدر تنوع اون زیاده که تو این  چندین و چند سال همش میگم حتما همشون رو دیگه میشناسم ولی میبینم خیال باطله :))
طعم دلپذیر نانهای تازه تو نانوایی ها و همینجور بوی خوشش که اکثرا صبحا شهر و کوچه رو آغشته میکنه , ناخودآگاه آدم رو به طرف مغازه ها میکشونه و اگه گشنه هم نباشی دوست داری که یک نان کوچیک یا بقول خودشون بروتچن Brötchen بگیری و گاز بزنی و ازش نهایت لذت رو ببری 
به تازگی چند تا وبلاگ آلمانی پیدا کردم که فقط دستورات نان رو میشه توش پیدا کرد 
و اون هم کاملا به روشهای متفاوتی که تا به حال پخت و پز میکردم , یا به عبارتی کاملا اصولی و حرفه ای 
که سعی میکنم چند تا از اونها رو واسه دل کوچیک خودمم شده انجام بدم :))
البته اینو هم بگم که روششون روش ساده ای نیست , و شاید واسه همین هم هست که نانهاشون اینقدر خوشمزه و متفاوته 


* مطلبی هست که قبلا هم به دوستان گفتم و یکی از خانومها به اسم شمسی خانوم :)) کل هم جوش آوردن 
ولی باز هم تکرار میکنم که اگه این پست و پستهای بعد از این رو با عکسهای ناقص تر و حتی توضیحات ناقصتر دیدید , دیگه شرمنده ............
چون حس میکنم این همه تلاش و وقتی که سر کارهای بی ارزش و ( به قول بعضی ها ) عکس گرفتن و لگو نوشتن و آپلود گزاری میکنم بیشتر واسه سود جوی ی عده شده که منو پش اون دسته از افرادی هم که صادقانه از چند تا دستور استفاده میکردن شرمنده کرده 
پس همینجا از اون عده از دوستانی که به نیکی از کارها یاد میکردن صمیمانه معذرت میخواهم و امیدوارم که منو درک کنن :)
چون دیگه جدی جدی انگیزه ای واسه اینکارها ندارم 

مواد لازم برای خمیر اولیه :
آرد ١٥٠ گرم 
آب ٩٠ میل 
خمیر مایه تازه , نیم گرم 
کل مواد بالا رو مخلوط کنید و بعد از ورز دادن و صاف شدن خمیر روش رو با نایلون بپوشونید و اول ٢ ساعت بیرون یخچال و بعد ١ شب تا صبح داخل یخچال استراحت بدید 

مواد لازم برای خمیر پایه یا اصلی :
آرد ٣٥٠  گرم 
آب ٢٠٠ میل 
خمیر اولیه , ٢٤٠ گرم 
خمیر مایه تازه ٨ گرم 
نمک ٩ گرم 
شکر ٥ گرم 
کره ١٠ گرم 

طرز تهیه :
خمیر مایه , شکر و آب رو مخلوط کنید و ١٠ دقیقه استراحت بدید 
مواد خشک رو با هم مخلوط کنید و هم بزنید 
حالا به مواد خشک خمیر اولیه و همینجور کره رو اضافه کنید و ورز بدید 
و بد از کمی مخلوط شدن کم کم آب و مواد قبلی رو اضافه کنید و همینجور به ورز دادن ادامه بدید تا خمیر یکدست و لطیفی داشته باشید قبلا در مورد زمان ورز دادن گفته بودم 
به خمیر ٣٠ دقیقه استراحت بدید 
حالا اونها رو روی سطح ارد پاشی  شده بریزید و ٨٠ گرم تا ٨٣ گرم اونها رو وزن بزنید و جدا کنید 
روی خمیرها کمی با پاشنه دست فشار بدید و مثل بقچه از چهارطرف به وسط تا کنید و کمی فشار بدید و بعد کردش کنید 
و دوباره ١٠ تا ١٥ دقیقه استراحت بدید 
دوباره خمیرها رو با باریکی دستتون مثل کاراته بازها :))  از وسط فشار بدید تا گود شه و ٢ طرف خمیر رو روی هم بیارید و با انگشت  ٢ طرف رو کاملا بهم بچسبونید , کمی تو دستتون بهش حالت بدید و داخل نشاسته ذرت بغلتونید , اینکار فقط واسه زیباتر شدن نانها هست , اگه هم نداشتید مهم نیست 
و یک پارچه تمیز رو به صورت پیله پیله تا کنید و مابین پیله ها این نانها رو قرار بدید تا فرمشون رو حفظ کنن و مدت ٤٠ تا ٤٥ دقیقه دیگه استراحت کنن 
بعد داخل سینی  فر بزارید و روش رو با آب پاش خیس کنید و و کمک چاقو یا یک تیغ برشهای دلخواه خودتون رو بدید 
و هر چی که دوست دارید روش بپاشید 
بعد از ١ استراحت ٥ دقیقه ای دیگه داخل فری که از قبل گرم کردن با حرارت ٢٤٠ درجه و زمان تقریبی ١٥ دقیقه قرار بدید 
داخل فر هم مثل هر نان دیگه بهتره که یک ظرف آب قرار بدید , البته اول ظرفتون رو کف فر بزارید که گرم شه و بعد که سنی رو میزارید داخل اون هم آب بریزید تا بخارش رطوبت لازم رو برسونه 

* این نانها , خیلی بافت نرم و خوبی داشتن و روش هم کاملا ترد و نازک بود 
ولی مثل هر نان دیگه ١ روز بد بیات میشه , که من با کمی خیس کردن و چند دقیقه داخل فر گذاشتن تونستم باز ازشون استفاده کنم :)
نوش جان , گیلدا 











Montag, 5. Januar 2015

آش بوشهری - بوشهر




خب فکر کنم حالا دیگه بعد از چند سال آشنایی متوجه شدید که من یکی از طرفداران سر سخت آش و سوپ هستم
 مدتی پیش داشتم دنبال ی دستور که تا به حال تهیه نکردم میگشتم , و از اونجای که به دستورات سنتی هم علاقه خاصی دارم ..... چشمم به این اش افتاد که شیف طیبه عزیز تهیه کرده بود 
این بود که دستورش رو یادداشت کردم تا در اولین فرصت تهیه کنم 
بهتون پیشنهاد میکنم اگه شما هم مثل من عاشق آش هستید حتما اینو تهیه کنید , چون با توجه به ترکیبش طعم خاص و لذیذی هم داره 

مواد لازم :
برنج ٢٥٠ گرم 
پیاز ٢ عدد 
ادویه لازهم , که من از فقط از زردچوبه استفاده کردم 
لوبیا قرمز ٢٥٠ گرم 
گوشت ٣٠٠ گرم * که یقینا گوسفندی لذیذ تر هست 
تره و شوید , از هر کدام ١٠٠ گرم 
نمک و فلفل 

طرز تهیه :
این اش به این ترتیب هست که همه مواد باید با هم له بشه , یعنی چیزی مثل آش شله قلمکار که تو پخت زیاد همه مواد له میشه 
ولی اگه خواستید تو انرژی صرفه جویی کنید میتونید اونها رو بعد از پختن میکس کنید 
گوشتها رو پپزیید و جدا بزارید , همینجور لوبیا قرمز رو 
پیازها رو تفت بدید و نیمی از اونو کنار بزارید و نیمی از پیاز رو همراه با برنج و آب گوشت بزارید بپزه 
حالا همه رو مخلوط کنید و میکس کنید یا همونجور که گفتم بزارید زیاد بپزه له شه 
بعد از اضافه کردن گوشت مواظب باشید که دیگه میچسبه و باید مرتب هم بزنید
اگه سبزیهاتون تازه هست ١٥ دقیقه آخر اضافه کنید و اگه خشکه چیزی حدود ٣٠ تا ٤٠ دقیقه جلوتر اضافه کنید  
این اش باید کشدار شه و اصولا تنده :)
نوش جان , گیلدا